Het zijn de kleine dingen

Maurits 12 januari 2017
Afgelopen dinsdag kreeg ik het bericht dat mijn broer op de intensive care van het Groene Hart ziekenhuis in Gouda was opgenomen (het gaat nu gelukkig al een stuk beter met hem). Snel naar Gouda om allerlei zaken te regelen. Rennen, even naar de stad voor wat spullen, naar z’n huis om wat in de haast achtergelaten rommel op te ruimen en af te wassen, weer naar het ziekenhuis… je weet hoe dat gaat. Hectiek en zorg.

Even tijd gevonden voor een cappuccino en een tosti bij Doppio in het centrum van Gouda. Geholpen door (volgens de bon) Ruben. Een frisse knul die liet zien, dat aandacht in kleine dingen zit. Hij wist niets van mijn ‘trubbel’ van die dag natuurlijk. Maar merkte wel dat ik veel aan het bellen en appen was. Daarbij toch een vriendelijk gezicht, oogcontact, vragen of alles naar wens was. Een TOP cappuccino en een heerlijke, met zorg bereide tosti. En toen die even op m’n bord bleef liggen voor een telefoongesprek naar me toe komen en vragen: “zal ik hem nog snel even een tikkie op de grill geven voor u?”. 

Maar ook de zorg in het ziekenhuis. Aandacht. Wij hadden er niet aan gedacht dat bloemen niet op de IC mochten staan. Met goedvinden van mijn broer werden ze in een gemeenschappelijke ruimte op een andere afdeling gezet. Maar toen hij in de middag naar een afdeling ging, verhuisden de bloemen weer met hem mee. Blijkbaar denkt iemand daar dan aan. 

Jaren geleden werd er al een liedje over geschreven… het zijn de kleine dingen die het doen. Dat is ook werkelijk zo. Dienstverleners met oog voor detail die de juiste keuzes willen maken op het juiste moment. Er staat vast nergens in een ‘Standard Operating Procedure’ van Doppio dat die tosti nog even warm kan worden gemaakt. Nergens in een protocol van Het Groene Hart dat die bloemen dan weer verplaatst moeten worden. Er zijn mensen die daar gewoon even aan denken. En die mensen, die moeten we koesteren en een enorm compliment geven!